KYTOVCI.wz.cz

Podřád: Odontoceti - ozubení

Orcela tuponosá (Orcealla brevirostris)

Dorůstá délky kolem 2 metrů a dosahuje hmotnosti a 160 kg. Je nápadná vyklenutím čela a krátkými čelistmi, takže obvyklý "zobák" delfínů má jen naznačený. Obývá tropické vody mezi Asií a Austrálií a často se odvažuje do ústí velkých řek. V řece Iravadi v Zadní Indii byla orcela ulovena bezmála patnáctset kilometrů proti proudu. Není to tedy v pravém smyslu sladkovodní delfín, ale smíšenou i sladkou vodu dobře snáší. Libuje si především v mělkých vodách (do 20 m), kde loví ryby. Je to obratný plavec, který se však potápí jen na krátkou dobu a pod vodou neuplave víc než kilometr.

© Magda Vlachová